Ha honlapot szeretnél, sok kérdés merül fel már rögtön az indulásnál. Az első és legfontosabb, hogy miért is szeretnél honlapot? Van-e bármilyen konkrét célod, vagy csak egy általános bemutatkozó reklámfelületet szeretnél?

Úgy gondolom, hogy ma már minden magára valamit is adó vállalkozásnak vagy vállalkozónak szüksége van webes megjelenésre. Igaz ez akkor is, ha a tevékenységi terület nem az online világhoz kötődik. A fő indok, hogy az emberek alapvetően két módon keresnek termékeket és szolgáltatásokat olyankor, amikor nincs saját bevállt megoldásuk egy adott problémára. 

Egyrészt a baráti, ismerősi körből származó ajánlások alapján próbálnak az igényeikhez, szükségleteiknek megfelelő dolgot találni (legyen az termék vagy szolgáltatás). Másrészt elkezdenek az interneten keresgélni, kutakodni. Világunk egyre bonyolultabb, ezért az első területről a hangsúly folyamatosan áthelyeződik a második területre. És pontosan ez az az indok, ami miatt mindenképp minden vállalkozásnak igenis szükséges online jelenlétben gondolkodnia.

Egy jó honlap növeli a fogyasztói bizalmat és segíti a vállalkozást, hogy a vásárlói rátaláljanak. A hagyományos marketing eszközök (pl.: szórólap, nyomtatott hírdetés) költségesek és hatékonyságunk kevéssé mérhetőek. Ezzel szemben az online tevékenységek teljes mértékben nyomon követhetőek és viszonylag pontosan mérhetőek. Ráadásul aki kedvet érez hozzá, saját maga is szinte ingyen kipróbálhatja, mivel a Google rengeteg ingyenes szakmai segítséget ad (a téma nagysága miatt ezt majd egy későbbi bejegyzésben igyekszem kifejteni).

Ha egy általános reklámfelületre van csak szükség, akkor is érdemes átgondolni, hogy milyen információk kerüljenek fel a honlapra. A legtöbb ilyen általános honlap a következő elemekből áll: 

  1. Fő oldal v. Landing page
  2. Rövid bemutatkozás (“Rólunk” szekció)
  3. Vásárlói- vagy ügyfélajánlások
  4. Fő tevékenységi körök, termékek és szolgáltatások
  5. Kapcsolati adatok

Természetesen a lista nem teljes és mindenképpen szükséges az adott vállalkozás igényeire szabni, de általánoságban elmondható, hogy ezek a részek alapvető minimumként meg kell, hogy jelenjenek. Az egyes részek célját és részleteit a tartalom hosszúsága miatt szintén külön bejegyzésben olvashatjátok majd.

Az is lehet, hogy az általános marketing cél mellett a honlap kifejezetten egy adott cél elérésében készül. Ilyen cél lehet például egy új termék vagy szolgáltatás promóciója, a cég ismertségének növelése vagy mondjuk egy adott reklámkapmány erősítése. A célok sokrétűek lehetnek, a honlap felépítését ennek megfelelően érdemes már az elejétől úgy kialakítani, hogy az adott céllal összhangban legyen. Ennek megfelelően kell kialakítani az oldalak struktúráját, ennek kell alárendelni a képi- és színvilágot és ennek megfelelő tartalommal kell feltölteni az oldalt. 

A célokat már a honlapfejlesztési folyamat elején érdemes tisztázni a későbbi félreértések és problémák elkerülése érdekében. Egy jó honlapfejlesztő ugyanis szinte bármilyen csilli-villi képi megjelenést és animációt meg tud oldani. A kérdés azonban sok technikai kérdésnél nem az, hogy meg lehet-e oldani, hanem az, hogy érdemes-e? Mindig érdemes tehát feltenni a kérdést, hogy az adott dolog valóban szolgálja-e a honlap elsődleges célját? Tényleg szükséges-e például, hogy a honlap tetején sok nagyfelbontású kép váltakozzon mindenféle idézetekkel, amikor célunk csak egy adott termék promóciója és éppen az nem látszik? Ráadásul ezzel a megoldással jelentősen rontottuk a honlapunk betöltési sebességét, így a felhasználói élményt, azon keresztül pedig a Google keresőjében a helyezésünket.

A célokra azért is szükség van, mert az online világban minden mérhető. Ha például a vállalkozás ismertségét szeretnénk növelni, akkor nyomon kell tudjuk követni azt, hogy mennyien találták meg az oldalunkat, tudnunk kell, hogy látogatóink honnan érkeztek hozzánk és miért is keresték fel honlapunkat. 

Remélem ebből a rövid összeállításból is látszik, hogy miért érdemes minden vállalkozásnak honlapot készítenie és hogy nem elég olyan fejlesztőt találni, aki csak a technikához ért – ugyanis a honlap üzleti része (maga a cél) is legalább olyan fontos. Több mint tíz éve dolgozom nagyvállalatoknál, ahol az üzleti igényeket igyekszem összehangolni a folyamatokkal és techikai megoldásokkal. Alaposan értem miként kell a két szempontrendszert összehangolni. Beszéljünk, ha úgy gondolod, hogy hozzá tudok járulni vállalkozásod sikeréhez!