Ha már eljutottál odáig, hogy tudod, mi a honlapod célja, akkor lássuk, hogy mire is van szükség egy új honlaphoz? Egyrészt szükséged lesz domainre és tárhelyre. Nem kötelező, de nagyon hasznos, ha van egy megfelelő logód is, erről itt írtam.

Ha ezek megvannak, ki kell találni az oldalt szerkezetét és tartalmát, ez a bejegyzés ezeket fogja részletezni. Az alábbi témák átalánosan alkalmazhatóak, de természetesen a listát mindig egyéni igényekre kell szabni.

Fő oldal vagy Landing page

Az első oldal, ahova a látogató megérkezik. Fontos, hogy letisztult legyen, mind design mint tartalmi szempontból. Ugyanis ha már túlvagyunk az első és legfontosabb feladaton, hogy a potenciális ügyfél vagy érdeklő meglátogatta az oldalunkat (a SEO-ról és látogató szerzésről később olvashattok majd), el kell érnünk, hogy ne is hagyja el az oldalt. Ennek a célnak az eléréséhez két tényezőnek kell teljesülnie:

1. Egyértelmű üzenet

Letisztult tartalmi elemeket kell elhelyezni, hogy az oldal célja és a vállalkozás üzenete rögtön világos és egyértelmű legyen. A modern honlapok gyakran alkalmaznak erre ún. “banner”-eket. Ezek az egész képernyőt kitöltő nagy képek, amik előtt rövid üzeneteket, szövegeket és kattintásra invitáló gombot vagy gombokat szoktak elhelyezni. Az emberek vonzódnak a szép vizuális élményhez és képek segítségével hatékonyan lehet az érzelmekre hatni, hangulatot kialakítani. A rövid, tömör üzenetek pedig sokkal hatékonyabbak mint egy hosszú leírás, amennyiben valamilyen konkrét cselekvésre szeretnénk rávenni látogatónkat. A gombok éppen erre szolgálnak.

2. Az oldalnak gyorsan (pár másodperc alatt) be kell töltődnie.

A gyors betöltéshez egyrészt szükség van egy jó tárhely szolgáltatóra, aki gyors elérésű, modern szerverekkel dolgozik, másrészt egy jól felépített, optimalizált oldalra. Ezekről a technikai dolgokról szintén tervezek írni a későbbiekben, de most elsősorban a tartalmi elemekre szeretnék koncentrálni.

A landing page-ek jellemzően a további elemeket tartalmazzák még a “banner” alatt: rövid bemutatkozás, vásárlói ajánlások, kiemelt termékek és szolgáltatások, és kapcsolati adatok. Opcionálisan megjelenhetnek még a legfrissebb blog bejegyzések és a közösségi oldalakkal összehangolt, átvett tartalmak is. Vegyük őket sorra.

Rövid bemutatkozás

Pár soros ismertető a vállalkozó vagy vállalkozás fő tevékenységeiről, legjobb ajánlatairól. Arra szolgál, hogy meggyőzze a vásárlót arról, hogy jó helyen jár. Fenntartja a figyelmet és további bizalmat épít. A szakasz végén általában elhelyeznek egy linket, ami a részletes bemutatkozó oldalra mutat.

Vásárlói ajánlások

Képpel ellátott, egyéni szövegek amik tovább erősítik a bizalmat. A való életben ugyanis az emberek leginkább ismerősi- és baráti körükre hagyatkoznak, ha új terméket vagy szolgáltatást vásárolnak. Ez a szakasz ennek a virtuális világbeli megfelelője. Fontos, hogy ezek valós emberek valós véleményét tükrözzék az ő saját szavaikkal. Ha ugyanis a honlap tulajdonosa saját magáról ír dícsérő szavakat, az nagyon hamar kiderül és visszafelé fog elsülni. Ha nem rendelkezünk kész véleményekkel (például Facebook oldalunkról vagy a Google review-n keresztül), akkor érdemes meglévő ügyfeleinktől ajánlást kérni, vagy inkább kihagyni ezt a részt a honlapunk indulásánál.

Kiemelt termékek, szolgáltatások

A tevékenységi körbe tartozó legfontosabb termékek és szolgáltatások, amik a vállalkozás fő profiljához tartoznak. A cég ajánlása mellett természetesen ezeknek a konkrétumoknak is előtérbe kell kerülniük. Rövid, lényegre törő leírással kell felkelteni a látogató figyelmét. Innen közvetlen linkkel az adott termék adatlapjára vagy a szolgáltatás leírására lehet jutni, ahol már részletesebb paraméterek megjelenítésére is lehetőség van.

Kapcsolati adatok

A vállalkozás elérhetőségei, melyek általában a következőek: telefon, e-mail cím és fizikai cím. A telefonos és e-mailes elérhetőség megjelenítésénél fontos, hogy ún. speciális hyperlink-ként jelenjenek meg ezek az adatok, vagyis ha látogatónk rákattint az e-mail címünkre, akkor automatikusan betöltődjön a levelezőprogram az e-mail címünkkel, illetve a ha látogatónk mobilon böngészi oldalunkat, akkor a telefonszámunkra kattintva automatikusan tárcsázza is a számunkat. Gondoljunk bele, mennyivel hatékonyabb ez a módszer, mint megjegyezni vagy a kis kijelzőn kimásolni a számsort és aztán megpróbálni tárcsázni.

Ezen adatok mellett célszerű egy kapcsolati űrlapot is elhelyezni az oldalon, ami szintén sokban segíti a kapcsolattartást. Használata sokkal könnyebb és gyorsabb a felhasználó szempontjából, mint egy e-mail megírása, ráadásul segítségével pozitívan tudjuk befolyásolni látogatóinkat amennyiben jól választjuk meg a kitöltendő mezőket. További előnye, hogy számunkra fontos, struktúrált információkhoz juthatunk, amit sokkal könnyebb értelmezni és feldolgozni, mint egy szabadon megírt e-mailt.

A kapcsolati űrlap legnagyobb veszélye, hogy az interneten rengeteg rosszindulatú ún. Spam-bot program található, amelyek feladata ezen nyomtatványok felkutatása és kéretlen információkkal való feltöltése (pl.: kéretlen termékpromóció, vírusos linkek és csatolmányok terjesztése). Szerencsére ezek nagy részét különböző technikákkal ki lehet védeni. Ilyen például a Google által ingyenesen rendelkezésre bocsájtott “Re-captcha” szolgáltatás, aminek segítségével kiszűrhetők a rosszindulató robotok a valódi felhasználók közül. De sok WordPress kiegészítő is további védelmet kínál a különböző online veszélyek ellen (pl.: Jetpack spam védelem és brute force attack védelem).

A modern kapcsolattartás elengedhetetlen elemei a közösségi média platformok. Célszerű honlapunkat ezekkel összekötni, hogy tartalmunkat egyszerre több csatornán is meg tudjuk osztani és ezáltal nagyobb elérésre tegyünk szert. Vitathatatlanul a legnépszerűbb platformok a Facebook, az Instagram, a Pinterest és a Tweeter. Mindegyik másra jó, más célcsoport elérésére jó. Ha valaki komolyan gondolkodik az online jelenlét erősítésénk mindenképp javasolt ezek tudatos és összehangolt használata.

Lábrész vagy Footer

A honlapok alsó részén látható állandó sávot hívjuk Footer-nek. Ez egy olyan állandó szekció, amelyik a honlap mindegyik oldalának alján megjelenik. Ide jellemzően olyan információkat érdemes rakni, amelyet valamilyen szempontból állandónak és fontosnak tartunk. Nagyobb honlapok esetén ilyen lehet például a honlaptérkép, hogy könnyen lehessen navigálni. Ilyen jellegű információk lehetnek még a kapcsolati adatok vagy a szerzői jog adatok, az adatvédelmi tájékoztató linkje.

Navigációs menü

A oldal legtetején található a navigációs sáv, aminek a segítségével az oldal többi része könnyen elérhető. Itt látszik legjobban az oldal szerkezete. Logikusnak, könnyen átláthatónak kell lennie. A legfelső szinten helyezzük el a legfontosabb tartalmakat, ezek alatt pedig az adott témához tartozó aloldalak találhatóak, amelyek további részleteket, kiegészítő információkat tartalmaznak az adott területről. Fontos, hogy ne vesszünk el a részletekben, ne halmozzunk túl sok oldalt egymás alá. Egy adott tartalmi oldalhoz maximum három lépésből el kell, hogy tudjunk jutni a fő oldalunkról. Ami ennél “messzebb” van, az már jellemzően nem fontos és csak a legelszántabb látogatók fogják megtalálni.

Összegzés

Mielőtt belevágsz a honlapfejlesztésbe, gondold át, hogy mit szeretnél elérni és ahhoz milyen tartalmi és szerkezeti elemek szükségesek. A fenti összefoglaló remélem hasznos kiinduló pont lesz számodra a honlap struktúrájának átgondolásában és az első lépések megtételében. Természetesen mindezek mellett még jó pár technikai és funkcionális kérdést kell átgondolni a tényleges munka megkezdése előtt. Ezekhez a dolgokhoz van igazán szükség a webfejlesztők tudására és tapasztalatára.

Amennyiben a fentiek alapján eljutottál az alapok összerakásáig, de nem vagy biztos benne, hogy hogyan tovább, keress bátran. Egyeztessünk időpontot egy rövid, ingyenes konzultációra, kötöttségek nélkül.