Aki egy kicsit is foglalkozott már a honlapkészítés témájával, biztosan belefutott abba a kifejezésbe, hogy “reszponzív honlap”. De mit is jelent ez és legfőképp miért fontos ez Neked?

Az értelmező kéziszótár szerint a reszponzív jelentése: “Érzékeny, fogékony, befolyásolható, kedvezően reagáló, könnyen vezethető, irányítható.”

A honlapod eseténben ez azt jelenti, hogy a honlap felismeri milyen készüléken olvassa a látogató, és annak megfelelően jeleníti meg a honlapod tartalmát. Gyakorlatilag a képernyő nagyságának megfelelően átrendezi a honlap tartalmát például úgy, hogy azok a szövegek és képek amik egy nagy képernyőn szépen kiférnek egymás mellé több oszlopba, azok a kisebb mobilkijelzőn egymás alá lesznek áthelyezve. Egyúttal átméretezi a képeket, megfelelő méretűre kicsinyíti vagy nagyítja őket. Így a képek jól láthatóak, a tartalomak pedig olvashatóak maradnak.

További fontos szempont, hogy a linkek és gombok sem folynak össze, így mobilon sem kell azon bosszankodni, hogy rossz helyre “kattintunk”. Átalakul az oldal menüje is, kis mobil kijelzőn ugyanis felesleges sok helyet erre pazarolni, mert akkor éppen a lényeg nem látszik. Ráadásul összességében elmondható, hogy a mobil készülékek máshogy “olvassák” és kezelik a honlapokat, ezért jelentősen lassabbak lehetnek egy nem teljesen reszponzív oldal megjelenítésében. Ez azért is nagyon fontos, mert a webes látogatók nagy része már mobilon és nem laptopon vagy asztali gépen böngészi az internetet. Az internet forgalmának ma már közel 80%-a mobil eszközökön történik.

Remélem sikerült egy kis betekintést adnom a reszponziv honlap fontosságába és működésébe.
Ha további kérdésed van a témában, keress bátran!