Ebben a bejegyzésben egy pár rövid gondolatot szeretnék megosztani azzal kapcsolatban, hogy mit is érdemes tudni, mielőtt belevágsz egy új holnap készítésébe, vagy úgy általában ha meg szeretnél jelenni az online világban. A legtöbb dolog biztos ismerős lesz, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit is jelent a domain, a hosting és a keresőoptimalizálás fogalma, illetve, hogy melyik miért fontos Neked.

Természetesen ezek nem egzakt fogalmak, ha rákeresel, az interneten rengeteg megfogalmazást találsz majd. Remélem azért ez a pár sor segít majd egy kicsit jobban eligazodni. Ha további kérdésed van akár az alábbi témákhoz, akár más ehhez kapcsolódó területen, keress bátran.

Nagyon röviden elmondható, hogy bármilyen internetes megjelenéshez szükséged lesz egy web-címre és egy web-tárhelyre, vagyis egy domain-re és egy hosting szolgáltatásra. Ezek alapvetőek, ezek nélkül nem tudsz tovább lépni, vegyük tehát sorra, hogy melyik micsoda.

DOMAIN

A domain praktikusan nem más, mint a böngészõdben megjelenõ www. utáni rész. Ez gyakorlatilag a Te címed az interneten. Fontos, hogy a Te címed, a Te tulajdonodban legyen, ezért nagyon fontos, hogy a domain regisztrációja mindig a Te nevedre, vagy a céged nevére történjen – akkor is ha egy közvetítő vagy szolgáltató intézi ezt számodra. Ha nem Te vagy a domain tulajdonosa, akkor fennáll a veszélye, hogy valaki visszaél a névvel téves vagy ártó tartalom feltöltésével. 

A legfelsőbb domain a “.com” végződés. Ennek van a legnagyobb éves fenntartási költsége, ugyanakkor ez a legerősebb keresőoptimalizálási szempontból, ha valaki globális szinten szeretné elérni az ügyfeleit.

Léteznek ország szintű domain végződések, magyarországi oldalak főleg “.hu” végződéssel futnak. Ezek elérhető áron biztosítanak jó elérést ha a célközönséged egy adott országban van.

Ma már különféle egyéb végződések is elérhetőek a korábban megjelent és jól ismert végződések mellett (mint pl.: “.eu”, “.org”), így a domained már például “.club” vagy “.shoes” névvel is végződhet.

HOSTING

A másik tisztázandó fogalom a hosting. Ez gyakorlatilag pedig nem más, mint egy állandóan üzemelõ szerver, amin a weblapod tartalmát tárolod. A szerverek speciális, nagy kapacitású számítógépek amelyek éjjel-nappal megállás nélkül üzemelnek. Úgy képzeld el őket, mint az otthoni számítógéped szuperhős tesóját.

Ezeket a szervereket állandóan megfelelően klimatizált szerver termekben tartják, ugyanis működésük jelentős mértékű hőt termel (gondolj csak rá, hogy a Te számítógéped is mennyire fel tud melegedni néha játék, filmnézésé vagy böngészés közben). Ráadásul a szerverek nagy mennyiségű fontos adatot tárolnak, így róluk rendszeresen biztonsági mentést kell készíteni és óvni őket a fizikai behatásoktól. Ma már lehetséges viszonylag olcsón házi szervert építeni, azonban egy ilyen sosem tudja felvenni a versenyt az igazi szerverparkokkal sem megbízhatóságban sem teljesítményben. 

Amikor előfizetsz egy hosting szolgáltatásra gyakorlatilag egy profi szolgáltatótól veszel szerver kapacitást. Ezek szerencsére már igen olcsón elérhetőek így honlapod tartalmát könnyen tudod megbízhatóan és biztonságosan tárolni.

A hosting szolgáltató választásánál fontos, hogy az igényeidnek megfelelő csomagot és szolgáltatót találj. Ne fizess feleslegesen olyan dolgokért amikre nincsen szükséged és ha bármi baj történne, rendes ügyfélszolgáltatot kapj. 

ÖSSZEGZÉS

A feladat tehát egyrészt egy jó címet választani, másrészt egy olyan szolgáltatót, amely biztosítja holnapod folyamatos elérését. Segítek eligazodni a rendelkezésre álló lehetõségek között, hogy az igényeidnek és pénztárcádnak leginkább megfelelõ kombinációt találjuk meg.