Ha gyakran olvasol blog-okat, akkor valószínű, hogy találkoztál már a WordPress szóval. De mi az a WordPress és mire való? Ebben a cikkben erről olvashatsz pár gondolatot.

A WordPress gyakorlatilag egy tartalomkezelő rendszer (angolul Content Management System vagy röviden CMS). Ha már megvan a domain-ed és rendelkezel tárhellyel (ezekről bővebben itt olvashatsz), akkor a következő lépés maga a honlap elkészítése.

Ehhez többféle technológia áll rendelkezésre. Akár egy sima szövegszerkesztőben is “le lehet programozni” egy honlapot (a legelsőt anno én is így csináltam), azonban ez sokáig tart, körülményes és a legtöbb modern megoldás nem, vagy csak nagyon nehezen kivitelezhető. A nagy céges honlapok és bonyolult rendszerek elkészítéséhez általában direkt weblapkészítésre specializált programokat használnak, egyéni kódokat írnak. Ezek fejlesztése időigényes és drága.

Jó köztes megoldás valamilyen tartalomkezelő rendszer használata. Ezen rendszerek keretet biztosítanak a honlapodnak és megkönnyítik mind a fejlesztést, mind a tartalomkezelést. Többféle ilyen rendszer létezik, mint például a Drupal, a Joomla vagy a WordPress. Ez utóbbinak két verziója létezik, egyrészt van a wordpress.com, ahol egy központi, havidíjas megoldást kapsz, másrészt a wordpress.org oldalról letölthető és egyénileg üzemeltethető megoldás.

A tartalomkezelő rendszerek közül a WordPress a legelterjedtebb, a CMS rendszerek között a részesedése 62%, az internetes tartalmaknak több mint 35%-a készül ezzel a technológiával. Ez a legkiforrottabb, legjobban fejlesztett és a nagyközönség számára is eléhető rendszer. Kezdő felhasználóknak rengeteg ingyenes megoldást kínál, már ezekkel is igen tetszetős eredményeket lehet elérni. Az igazán profi megoldásokhoz azonban általában “fizetős” kiegészítők és sablonok szükségesek.

Én is WordPress alapon dolgozom, ezért tudom honlapodat jó minőségben és gyorsan elkészíteni, olyan funkciókat kínálva, ami megfelel a mai igényeknek. Ráadásul mivel több honlapot kezelek és fejlesztek, ezért én már beruháztam azokra a prémium WordPress megoldásokra, amiket nem lenne költséghatékony magadnak megvenni csak egy honlapra. Másik szempont, hogy a WordPress népszerűségét kihasználva rengeteg elérhető sablon és kiegészítő van a piacon, és a sok jó között sajnos nagyon sok rossz is van. Tudás és tapasztalat kell ahhoz, hogy el tudd dönteni, melyik biztonságos és jól használható.

Az én véleményem szerint WordPress-el dolgozni jó, és bátran ajánlom, ha érdekel a honlapkészítés.